مصاحبه اختصاصی | محمدرضا شهنانی
1397/12/29
نوع: مربیان
نویسنده: مینا رزقیان

معرفی مختصر از خودتان؟

محمدرضا شهنانی هستم، مشاور در زمینه های بیمه و مالیات (عملکرد و ارزش افزوده) دارای مدرک کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد حسابداری بازرگانی از دانشگاه قزوین هستم. پیش از ورود به فضای استارت آپی کشور، دارای 14 سال سابقه کار به عنوان مشاور و مدیر مالی شرکتهای خدماتی، بازرگانی و تولیدی بودم که فضای کسب و کارهای نوپا و همکاری و انتقال تجربه به جوانان کشور برایم حائز اهمیت به نظر رسید و توانستم با ورود به شرکت بامیلو فعالیت خود را آغاز نمایم.

حوزه فعالیتتان؟

پس از ورود به فضای استارت آپی، کسب و کارهای نوپا نیاز به مشاوره هایی در خصوص حق بیمه های قراردادهای پرسنلی ، حق بیمه های قراردادهای خدماتی، موضوع مالیاتهای مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده داشتند که با توجه به ارتباط با مدیران آنها این گونه خدمات به آنها ارائه گردید.

همچنین با توجه به عدم آشنایی مدیران مربوطه این گونه کسب و کارها، پرداخت هزینه های قانونی که از حق بیمه ها و مالیات شامل شرکتها می گردد قبل از شروع عملیات مالی آنها با مراجعه حضوری و ارائه مشاوره به این کسب و کارها تا حد زیادی از پرداخت هزینه های قانونی جلوگیری به عمل می آید.

از طرفی با راه اندازی یک موسسه حسابداری مختص کسب و کارهای نوپا و استارت آپها و ارائه پکیج های مقرون به صرفه در مسائل بیمه و مالیات و مشاوره در زمینه های مربوطه تا حد قابل توجهی هزینه های استخدامی و پرسنلی بخش مالی این گونه کسب و کارها مدیریت می گردد.

از چه سالی فعالیت در حوزه استارتاپی را شروع کردید؟ 

پس از 14 سال تجربه شخصی در زمینه امور مالی و مالیاتی که بیشتر در شرکتهای خدماتی و پیمانکاری بود با توجه به شباهت بسیار زیاد کسب و کارهای نوپا و استارت آپها با تجربه کاری بنده در سال 1394 در دانشگاه با درخواست نیاز یکی از اساتید محترم و چند جلسه مصاحبه با مدیران وقت Bamilo به استخدام آنجا در آمده و تا پایان سال 1395 با استارت آپ مذکور همکاری نمودم. همچنین قبل از اتمام همکاری با این استارت آپ در هفته نامه شنبه نیز 4 مقاله از بنده در زمینه بیمه و مالیات استارت آپ ها و لزوم آشنایی این گونه فعالیت ها منتشر گردید. قبل از ترک Bamilo با توجه به شروع فعالیت شرکت Tap30 به عنوان مشاور مالی و مالیاتی استارت آپ مذکور نیز شروع به فعالیت نمودم که این همکاری تا کنون ادامه دارد.

از طرف دیگر با توجه به لزوم آشنایی مدیران و بنیان گذاران این گونه کسب و کارها کلاس های آموزشی بیمه و مالیات استارت آپها را با همکاری اتحادیه کسب و کارهای مجازی برگزار نمودیم که حدود 50 استارت آپ مختلف در این گونه مباحث حضور جدی داشتند. همچنین در سال جاری جلسات آشنایی کسب و کارهای نوپا و استارت آپ ها با قوانین بیمه و مالیات آنها را در دو مرکز نوآوری دانشگاه خواجه نصیر و مرکز نوآوری دانشگاه امیر کبیر (فینوا) را ترتیب داده ام که با استقبال خوبی مواجه گردید.

چه استارتاپ های موفق تحت مربیگری تا به حال داشتید؟

پس از بیان موفقیت ها یک موضوع حائز اهمیت است که خوب است به آن اشاره کرد. با توجه به رشد سریع استارت آپها یکی از موضوعات با اهمیت مبحث استفاده از استانداردهای حسابداری مربوطه می باشد که بنده با توجه به آشنایی با این استانداردها تجربیات موفقی را در استارت آپهای طرف همکاری داشتم. 

البته دو استارت آپ مذکور و چند استارت آپ کوچک نیز که واحد حسابداری آنها زیر نظر بنده فعالیت نموده همیشه از آنها به عنوان قوی ترین تیم های مالی در خاطر بنده مانده و می ماند. 

کمبود چه چیزهایی در اکوسیستم استارتاپی احساس می شود؟

به بازار کسب و کارهای نوپا و استارت آپها که می نگریم قطعا با توجه به اینکه اکثر نیروهای آنها شامل جوانان کم سن و سال و در عین حال باهوش، خلاق و ساعی می گردد عدم آگاهی به قوانین کسب و کارها و همچنین موارد قانونی و حقوقی این فعالیت هاست . از طرفی با توجه به روند عدم سود دهی این نوع کسب و کارها و به تبع آن کمتر هزینه کردن در واحدهای ستادی و پشتیبانی (که آن خود نیز از عدم آگاهی ناشی می شود) نیروی انسانی کارآمد تر و مجرب تر داخل این شرکتها خیلی کمتر از جاهای دیگر مشاهده می گردد. همچنین عدم سود دهی این گونه کسب و کارها آن هم بعد از مدت 2 سال از شروع فعالیت یکی دیگر از ایرادات مدیریت آنهاست.

بزرگترین مشکلی که در بحث سرمایه گذاری خطرپذیر در اکوسیستم استارتاپی ایران داریم چیست؟

از نظر بنده چند مشکل بزرگ در بحث سرمایه گذاری خطر گذیر در اکو سیستم استارت آپی ایران وجود دارد که می توانم به شرح ذیل به طور مختصر توضیح دهم:

- عدم تزریق وجه نقد به عنوان سرمایه اولیه توسط بنیان گذاران کسب و کارهای نوپا و استارت آپها

- عدم وجود سازمانها و موسسات پشتیبانی و قانون گذار در فضای این گونه کسب و کارها

- عدم سیاست گذاری های صحیح توسط ارگان های نظارتی و دولتی

- عدم وجود دسترسی راحت به فضای کسب و کارهای بین المللی

- عدم آشنایی مدیران مربوطه با قوانین حقوقق و قانونی 

لطفا برای افزودن نظر ورود یا ثبت نام کنید.